Taktila skyltar och universell design

Skyltkrav för blinda och synskadade

Arbetet med lagförslaget som tvingar utvecklare och de som ansvarar för offentligt tillgängliga byggnader att underteckna för blinda och synskadade, har avslutats.

Kontakta oss

Lagen ställer krav på alla byggnader som är tillgängliga för allmänheten. De nya kraven i plan- och bygglagen och tekniska föreskrifter trädde i kraft den 1 juli 2009.

Skilt med blindeskriftTaktile skilt for universell utforming Verktøykasse med utstyr

Vad är blindskrift?

Punktskrift (även kallat blindskrift eller braille) är ett teckensnitt för synskadade, som består av upphöjda punkter som kan kännas med fingrarna. Varje bokstav och tecken består av en cell med 6 punkter. Detta kan ge 64 olika kombinationer av punkter i en cell. Punktskrift kan återge bokstäver, skiljetecken, siffror och matematiska tecken.

Lång erfarenhet och unika lösningar

Gravotech har lång erfarenhet av leveranser av utrustning för produktion av punktskyltar till leverantörer över hela världen. Vi erbjuder patenterade lösningar för att göra sådana skyltar, både automatiskt och manuellt.

SkiltproduksjonGraveringsmaskin som produserer blindeskriftPunktskrift på skilt

Hur skapar du en skylt med punktskrift?

Vår programvara Gravostyle översätter skylttexten från svenska till punktskrift. Sedan graverar maskinen hålen i vilka kulorna ska sättas in. Slutligen pressas kulorna, de så kallade rasterna, in i hålen och skylten är klar.

Braille Raster Set 2

Startuppsättning för dig som vill komma igång med produktion av skyltar med punktskrift. Settet innehåller vår patenterade Brailledispenser för att skapa punktskrift. Settet innehåller också ett urval av braillekulor, testplattor samt en omfattande handbok om hur man producerar rätt punktskrift och nödvändiga verktyg.

Braille Raster Set 2 är också en helautomatisk lösning för montering på alla Gravograph IS-maskiner med USB-gränssnitt undantaget IS200. Gravostyle-programvaran översätter texten till punktskrift, maskinen borrar hål i rätt storlek och Auto Dispenser sätter automatiskt in punktskriftskulorna i skylten.

Kontakta oss

Taktila skyltar för synskadade

Förutom punktskrift kan våra maskiner göra taktila skyltar, dvs. skyltar avsedda för beröring. För detta ändamål har vi utvecklat materialet Gravotac. Materialet består av två självhäftande skivor som är sammansatta i en tvåskiktsplatta med önskad färgkombination. Det graveras sedan genom det första lagret och materialet runt den återstående symbolen tas bort.

Kontakta Oss!

Skicka meddelande eller ring 08-658 15 60

    Logg inn

    Direkt innloggning:

    HVA SER DU ETTER?