Djupgravyr i stål

Gravograph Steelmaster

Med en Steelmaster tillsats til IS400 og XP-serien, är det lätt att djupt gravera i stål och liknande hårda material. I många fall kan du tredubbla gravyrhastigheten jämfört med gravyr med standardspindel. Dessutom får du bättre kvalitet på den färdiga produkten, med mindre efterbehandling och förstöring.

Kontakta oss

Øk fortjenesten på stålgravering

 • Steelmaster högfrekvent spindel 60000 rpm. med flytande djupkon
 • Gravostyle DriveLink (maskinen startar och stoppar spindeln automatiskt)
 • Förpackning med specialfräsar för gravering i aluminium, syrafast och rostfritt stål ingår

Stålkvalitet

Inte alla stålkvaliteter är lämpliga för mekanisk gravyr. Rostfritt och syrafast stål som ska graveras mekaniskt bör ha följande egenskaper:

 • Mindre än 0,15% karbon
 • Stål med tillsatt mangan, kromsvavel är fördelaktigt
 • Bästa stålkvalitet i ordning: 416, 430F, 303, 420F, 430, 304 och 420

Graveringsmaskin

För bästa resultat vid gravering i stål bör du använda en gravyrmaskin med en solid konstruktion, helst med kulmutterskruvar i alla axlar och maskinen ska vara utrustad med en spindel (verktygshållare) av klämhylstyp (collet) som förhindrar kast i  verktyget. Modellen IS400 Steelmaster och alla modeller i XP-serien är välutrustade för stålgravyr som standard.

Fastsättning av arbetsstycket

Vid gravering av stål måste arbetsstycket spännas ordentligt för att undvika vibrationer. Om arbetsstycket vibrerar under graveringen spelar det ingen roll om du har en fräs som är ordentligt slipad eller om du har en stabil maskin med en bra spindel, du kommer inte att få ett bra resultat.

Fräsverktyg

Traditionellt föredras fräsverktyg i HighSpeed ​​(HS) framför hårdmetall / hårdmetall (HM) eftersom hårdmetallfräsarna är ”mer spröda” och tunna verktyg tenderar att spricka vid spetsen. HS-fräsar är å andra sidan inte lika hållbara som HM-bruk, så där har man ett dilemma.

Gravotech har utvecklat nya fräsar i hårdmetall i så kallad ”micrograin” -kvalitet som har det bästa från två världar. De är hårda och solida som traditionella HM-skärare, och samtidigt är de tuffare och tål större belastningar innan de ”krossas”.

Slipning

Fräsar med en skärbredd ner till 0,5 mm ska slipas så rakt som möjligt, helst upp till 30 grader om detta är möjligt.

Kylning och smörjning

Vi har god erfarenhet av kylvätska / smörjmedel SuperCut från CRC för gravyr i stål. Du kan köpa SuperCut i vår webbutik.

Gravyrdjup

Huvudregeln är att gravera så grunt som möjligt. Om du ska lägga till färg på graveringen bör du gravera minst 0,25-0,30 mm.

Hastighet

Både fräsens rotationshastighet och hastigheten i X- och Y-axlarna är relativt knivens bredd, ju bredare fräs desto lägre rotationshastighet. Om du har en högfrekvent spindel från Steelmaster rekommenderar vi upp till 60 000 varv / min. på stål, och du kommer då att kunna uppnå upp till 35 mm / sek. i hastighet i X / Y.

Andra inställningar

Matningshastigheten i Z-axeln, dvs. när skäret går ner i materialet, bör ställas in på ett minimum, helst så lågt som 3 mm / sek. Ställ också uppehållstiden (dwell time) till minst 0,5 sek. så att skäret stabiliseras på rätt djup innan maskinen börjar flytta skäret i materialet.

Les mer om lasermerking på stål og metall her

Kontakta oss

Kontakta Oss!

Skicka meddelande eller ring 08-658 15 60

  Logg inn

  Direkt innloggning:

  HVA SER DU ETTER?