Lasermärkning på metall

Allt du behöver veta!

Lasermetallmärkning har utvecklats snabbt de senaste åren. Med en relativt billig CO2-lasermaskin och pigmentsprayen Cermark eller Thermark är det enkelt att göra detaljerade markeringar med god kontrast på stål och andra metaller. Om det inte finns något krav på att märkningen ska vara djupt in i metallen är laser den enklaste och bästa lösningen. Gravograph levererar kompletta lösningar för både lasermärkning och djupgravering i stål och andra metaller.

Kontakta oss

Lasermarking på knivblad

God kontrast på rostfritt stål

Pigmentspray i kombination med CO2-laser gör det möjligt att märka med god kontrast på alla kolbaserade metaller. Artikelbilden visar en kirurgisk sax i rostfritt stål som är märkta med en laser. Saxen sprayades med Cermark som torkar på en minut. Sedan markerades saxen med en 40 watt lasermaskin med en effekt på 50%, dvs en riktig lasereffekt på ca. 20 watt. Hastigheten 25 cm / sek. Tester på olika upplösningar visar att etikettens bästa kvalitet uppnåddes med en upplösning på 400 DPI (punkter per tum).

Både raster och vektorlinjer

Maskinerna fungerar både som en skrivare i rasterläge och en traditionell gravyrmaskin i vektormode. På stål och metall med pigmentspray ger raster bästa kvalitet om märkningen inte ska vara extremt liten och detaljerad. De viktigaste faktorerna för att uppnå god kvalitet är att applicera sprayen så jämnt som möjligt och att jobbet körs med en upplösning som överlappar laserpulserna. Testning är viktigt eftersom ”stål” kan vara så olika… När märkningen är klar sköljs skylten med rent vatten och skylten är klar.

Märkning på förkromat stål

Märkning och personalisering av universella verktyg och knivar har blivit populärt och till och med förkromade och högglanspolerade stålföremål kan graveras med laser och spray. Den reflekterande ytan innebär att minst 40 watt laserkraft rekommenderas för god kontrast på markeringen. Hastigheten bör inte överstiga 0,3 m / sek. och upplösningen bör vara mellan 300 och 400 DPI.

Märking av små detaljer

Även mycket små text / logotyper, med detaljer under 1 mm i storlek, är möjliga att uppnå med god kvalitet. Vi rekommenderar att du byter ut standardfokuslinsen mot en 38 mm fokuslins för små detaljer. Detaljerad gravyr på stål med spray bör köras med ca. 20 watt effekt, hastighet ca 0,6 m / sek. och 400 till 500 DPI i upplösning.

Hållbar markering i tuffa miljöer

Etiketten visar imponerande hållbarhet i krävande miljöer. Den tål syror, baser, alla typer av gaser, saltvatten och även klorinnehållande vatten. Etiketten tål också relativt tuffa fysiska influenser. När det gäller förkromade och högglanspolerade föremål är det viktigt att vara försiktig när du tvättar bort överflödigt pigment. Dessa ytor repas lätt. Med rinnande vatten och en mjuk trasa blir resultatet bra.

Hur lasermärker man lackerad metall?

Att markera svartlackerad mässing med en laser är en enkel process. Använd lasereffekt på 25-35 watt vid höga hastigheter upp till 1,5 m / sek. och resultatet är mycket bra med skarpa kanter. Små detaljer och bilder är inte heller något problem med en DPI-inställning på 400 DPI. Mässingen kan poleras försiktigt efter lasermärkning. Leta efter Gravometall svart matt (415) och Gravometall svart blank (421) och ståldesign i vår webbshop. För att skydda den färdiggraverade skylten kan du applicera ett lager klarlack efter gravering och polering, så förhindrar du oxidation av den oskyddade metallen.

OBS! Mässing med klar lack, som används för mekanisk gravering med Gravoxide för att göra gravyren svart, kan inte användas i laser.

Djupgravering i stål och metall

Om kunden kräver att stål / metallskyltar som du levererar ska kunna övermålas, eller om andra skäl bidrar till att märkningen måste vara djupare i metallen, är mekanisk fräsning den bästa lösningen.

Läs mer om djupgravyr här

Kontakta oss

Kontakta Oss!

Skicka meddelande eller ring 08-658 15 60

    Logg inn

    Direkt innloggning:

    HVA SER DU ETTER?